Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Το διπλό μέτωπο του Βουλγαρικού πολέμου

Analyst


Η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να πουλήσει συναλλαγματικά αποθέματα, για να στηρίξει τη σταθερή ισοτιμία του νομίσματος – γεγονός που, σε συνδυασμό με την τραπεζική κρίση, θα την οδηγούσε στα όρια των δυνατοτήτων της
.
Ο τρόπος, με τον οποίο μπορεί να επιτεθεί κανείς με οικονομικά όπλα εναντίον μίας χώρας, καταστρέφοντας την κυριολεκτικά, είναι σχετικά απλός – όπως φάνηκε πολύ καθαρά στο παράδειγμα της Βουλγαρίας η οποία, για εκείνο το χρονικό διάστημα που εμμένει στην κατασκευή του «ρωσικού» αγωγού, δεν θα είναι καθόλου ασφαλής.
Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος αγωγός (ανάλυσηπαρακάμπτει την Τουρκία, φτάνοντας στη Βουλγαρία μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα - οπότε τα δυσανάλογα ανταλλάγματα, τα οποία είχαν ζητηθεί εκ μέρους της Τουρκίας, θα χάνονταν εντελώς.
Ουσιαστικά, ο επιτιθέμενος διασπείρει ψευδείς διαδόσεις, συνήθως με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σελίδων του διαδικτύου – οι οποίες «ενημερώνουν» τους Πολίτες για τους κινδύνους χρεοκοπίας μίας ή περισσοτέρων τραπεζών.
Αμέσως μετά, ξεκινούν οι πρώτες τραπεζικές επιθέσεις (Bank run), οι οποίες αυτοτροφοδοτούνται, αφού γίνονται αντιληπτές από όλους τους υπόλοιπους που δεν «ενημερώθηκαν» για το πρόβλημα, από τις χαρακτηριστικές ουρές που δημιουργούνται – με αποτέλεσμα να κορυφώνονται οι αναλήψεις εκ μέρους των καταθετών και να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μία τράπεζα.
Τυχόν χρεοκοπία όμως μίας τράπεζας παρασύρει νομοτελειακά την επόμενη, η οποία την έχει δανείσει – εκτός του ότι οι καταθέτες, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, σκέφτονται αργά ή γρήγορα πως και αυτές δεν είναι ασφαλείς, οπότε εντείνουν τις αναλήψεις τους, διευρύνοντας τα προβλήματα.
Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κανείς πως η επέμβαση της κεντρικής τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς επίσης οι εγγυήσεις της κυβέρνησης, δίνουν τη δυνατότητα σε μία χώρα να αμυνθεί αποτελεσματικά, απέναντι σε μία τέτοια επίθεση. Στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, το δημόσιο αναγκάσθηκε να πουλήσει ομόλογα αξίας 630 εκ. € για να ενισχύσει τις τράπεζες, ενώ η Κομισιόν παρείχε εγγύηση ύψους 1,7 δις € για τον ίδιο λόγο.

Εάν συνειδητοποιήσουμε όμως ότι, εντός τεσσάρων μόλις ωρών οι αναλήψεις από την Corpbank ξεπέρασαν τα 400 εκ. €, θα κατανοήσουμε το αστείο μέγεθος των «αντιμέτρων» – παρά το ότι έχουν μέχρι στιγμής λειτουργήσει σε κάποιο σχετικό βαθμό στη Βουλγαρία, καθησυχάζοντας τους καταθέτες.
Συνεχίζοντας η Κομισιόν, χωρίς τις (θεωρητικές) εγγυήσεις της οποίας το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας θα είχε  ήδη καταρρεύσει, μετά από τις δύο συνεχόμενες επιθέσεις, αναγκάσθηκε να επέμβει – λόγω του ότι το 70% του συνολικού τραπεζικού συστήματος της χώρας ανήκει σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, η Bulbank, η οποία έχει πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ανήκει στην ιταλική UniCredit – με μερίδιο αγοράς της τάξης του 15%. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει στην ιδιοκτησία της πάγια συνολικής αξίας αρκετά μεγαλύτερης από 6 δις €, διατηρεί 230 υποκαταστήματα και απασχολεί 4.000 εργαζομένους.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η DSK-Bank, ανήκει στην ουγγρική OTP-Bank, μετά την ιδιωτικοποίηση της το 2003– κάτι που δεν την κάνει ιδιαίτερα ασφαλή, λόγω των αντιθέσεων της Ουγγαρίας τόσο με το ΔΝΤ, όσο και με την ΕΕ (άρθρο).
Στην Raiffeisen, στην Goldman Sachs της Αυστρίας (άρθρο), ανήκει η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δις € και 168 υποκαταστήματα. Άλλα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα, είναι η γαλλική Societe Generale, καθώς επίσης οι ελληνικές Alpha Bank και Eurobank – ενώ τα μερίδια αγοράς φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί.
 .
Τα μερίδια της τραπεζικής αγοράς της χώρας που αναλογούν σε ξένες τράπεζες
Βουλγαρία – Τα μερίδια της τραπεζικής αγοράς της χώρας, που ανήκουν σε διάφορες Τράπεζες
 .
To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου