Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το ταμειακό κενό και ο τοίχος που έρχεται

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Θύμιου Πατρινού
Το ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 2 δισ. ευρώ που μάλλον προέκυψε από την καθυστέρηση των δανειακών δόσεων και το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα το φθινόπωρο αν δεν καλυφθεί εγκαίρως είναι η αιτία τις αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης να προσφύγει μέσα στο καλοκαίρι στις αγορές κι αυτό παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου. Άλλωστε από η κυβέρνηση αισθάνεται κάπως ενθαρρυμένη μετά την δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Το Reuters μας είχε πρόσφατα πληροφορήσει  ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές για 3 δισ. ευρώ με την έκδοση ενός 3ετους ή ενδεχομένως και 7ετούς ομολόγου, με στόχο να περιοριστεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2015. Ήταν οι μέρες που ο Πολ Τόμσεν έθετε ξανά το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015 – 2016, το οποίο υπολογίζει στα 12,5  δισ. ευρώ, καθώς γύρω στα 18 δισ. ευρώ του συνολικού κενού θα καλυφθούν από τις υπολειπόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το νέο δάνειο-μνημόνιο των 10 δισ. ευρώ περίπου που θέλει να επιβάλει ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί κάτι τέτοιο θα σημάνει την ολοσχερή κατάρρευση της αξιοπιστίας της προς τους πολίτες που την στηρίζουν ακόμα. Βέβαια, πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι η κάλυψη των πολλών εντόκων γραμματίων που λήγουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Επιχειρηματικό στρες: Πάντως η αίσθηση ότι τους επόμενους μήνες θα παιχτεί ίσως η τελευταία πράξη του ελληνικού οικονομικού δράματος κυριαρχεί σε πολλούς επιχειρηματικούς κύκλους, μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα μετά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σύμφωνα με το οποίο 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν άμεσα κατασχέσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό γιατί οι κατασχέσεις θα οδηγήσουν μοιραία στο κλείσιμο των περισσότερων, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και θα επηρεάσει τους πάντες. Ήδη ο κύκλος εργασιών στο τομέα των υπηρεσιών καταγράφει πτώση που φτάνει μέχρι 27,2%.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι φρέσκια μελέτη της PriceWaterhouseCoopers  εκτιμά πως επίκειται τσουνάμι εξαγορών και συγχωνεύσεων, δηλαδή ένας νέος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και ελέγχου του από ξένα συμφέροντα. Η τελευταία βολή, ας ελπίσουμε όχι η χαριστική, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει Κανονισμό με βάση τον οποίο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα δίνονται μόνο εάν ικανοποιούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις!
Ασφαλιστικό κραχ: Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της πραγματικής οικονομίας, στο συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία αποκαλύφθηκε ότι το φετινό έλλειμμά τους που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς υπολογίζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που ξεκινά από την 1η Ιουλίου. Οι συνολικές απώλειες των Ταμείων από το PSI, την κρίση, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 33 δισ. ευρώ. Το σύστημα θα σκάσει οσονούπω, ενώ σε λίγους μήνες θα ισχύσει η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι τα ταμεία θα δίνουν ψίχουλα και η κοινωνική έκρηξη θα καταστεί αναπόφευκτη.
Φορολογικός Γολγοθάς: Στο μέτωπο των φόρων, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν γύρω στα 11 δισ. ευρώ τους έξι επόμενους μήνες, με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών πλέον. Η εξέγερση των ταξιτζήδων μάλλον αυτό αφορά. Από αυτά 6,3 δισ. ευρώ, 1,2 από την έκτακτη εισφορά, από το Τέλος Επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από το Φόρο Πολυτελείας 141 εκατ. ευρώ. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ψυχολογική απώθηση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προς τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας από εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η σχέση κράτους – φορολογούμενου έχει καταστεί εφιαλτική για τους περισσότερους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πάνω από 65 δισ. ευρώ και αυξάνονται  με ρυθμό 1,2 δισ. ευρώ το μήνα, εξ ου και η κουβεντούλα για 48 δόσεις …έως και 100.
Η τραπεζική φούσκα: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πάνω από 90 μέρες καθυστέρηση) στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ανέρχονταν στα 84 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 44,2% του ΑΕΠ. Μαζί με τα δάνεια που έχουν συνεχείς καθυστερήσεις μικρότερες των 90 ημερών ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ σχεδόν στο 50% του συνόλου των χορηγήσεων. Οι επιχειρήσεις χρωστάνε 101,3 δισ. ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι 13,676 δισ. ευρώ και τα νοικοκυριά 100,172 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70,819 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 27,936 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στο 3μηνο στα 43 δισ. ευρώ, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τράπεζες αντέχουν να τις αυξήσουν μέχρι τα 60 δισ. ευρώ, δηλαδή, άλλα 17 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους πιο έγκυρους τραπεζικούς αναλυτές, τους  επόμενους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν. Τα πιο αισιόδοξα σενάρια λένε ότι από το 2015 θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους και έχουν στο πίσω μέρος της ανάλυσης το κούρεμα ή κάποια γενναία ρύθμισή τους. Οι 22 τρόποι ρύθμισης που καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μόνο για να ωραιοποιηθούν (window dressing) οι λογαριασμοί των τραπεζών ενόψει του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, απλώς διευκολύνουν την εικόνα του συστήματος. Το όλο πρόβλημα είναι μια σπαζοκεφαλιά, καθώς οι υποθήκες, οι αντικειμενικές τιμές και οι ισολογισμοί είναι μια κυριλέ φούσκα.
Ο Καιάδας των ακινήτων: Σημειωτέον ότι οι ειδικοί προβλέπουν υποχώρηση της  αξίας των ακινήτων και φέτος κατά 7,7 – 11,1%!… και θα συνεχίσει να πέφτει έως το 2016 τουλάχιστον. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, τώρα, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων η Ελλάδα έρχεται 8η στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στις 36 χώρες της ζώνης του.  Αυτά οι τραπεζίτες δεν τα λένε, παρά μόνο αφού κλείσουν οι πόρτες και ανοίξουν τα μηχανήματα που μπλοκάρουν τις παρακολουθήσεις. Όμως, το ΔΝΤ που δεν μασάει το έγραψε ξεκάθαρα στην έκθεσή του πως η βόμβα των κόκκινων δανείων είναι απασφαλισμένη  και γι΄ αυτό  θεωρεί πως δεν πρέπει να πειραχθούν τα 11 δισ. ευρώ (;) που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι να γίνει ο έλεγχος τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Σαμαρά καθώς θα διαψεύδεται συστηματικά από τις Βρυξέλες και την πραγματικότητα της οικονομίας, θα εντείνει τον αυταρχισμό στις εισπράξεις και στους δρόμους και θα επιδιώξει «με κάθε κόστος» να περάσει τον κάβο των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το είδαμε και με το νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και την προσπάθεια χειραγώγησης των ανεξάρτητων βουλευτών. Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές διαβλέπουν ότι μετά τον Οκτώβριο η κοινωνική δυσαρέσκεια θα προσλάβει εκθετικές διαστάσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου