Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Στο κόκκινο 2 στις 3 εταιρείες

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Βασίλη Γεώργα
Σε απέραντο κενοτάφιο επιχειρήσεων κινδυνεύει να μετατραπεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι μελέτες, που ολοκληρώθηκαν αυτή την περίοδο και στοιχεία τους παρουσιάστηκαν στην τρόικα από την ΤτΕ, υποστηρίζουν πως μόνο το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε απολύτως υγιή κατάσταση και έχουν θετικές προοπτικές, ενώ «επιπρόσθετα ένας μεγάλος αριθμός χρειάζονται αναδιάρθρωση του χρέους τους για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους».
Πρακτικά, σύμφωνα με όσα δεν λέει επίσημα η Τράπεζα της Ελλάδος, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίες- αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επιβιώσουν την επόμενη μέρα και οι τράπεζες με τους υπόλοιπους πιστωτές θα τις οδηγήσουν σε λουκέτο.
Αν υπολογίσει κανείς πως σήμερα είναι ενεργές περίπου 700.000 επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000-350.000 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της βίαιης πτώχευσης και οι περισσότερες εξ αυτών θα κλείσουν παρασύροντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενων ή αυτοαπασχολούμενων. Το νούμερο αυτό αποτελεί ωστόσο μια εκτίμηση, δεδομένου ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών δεν έχει χρέη στις τράπεζες, αν και -όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς, επικαλούμενος μελέτη της Εθνικής- «μόνο το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πωλήσεις έως 10 εκατ. ευρώ και συνολικό τζίρο 9,4 δισ. ευρώ είναι βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια και αξίζει να διασωθεί».

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφεύγει να αναφερθεί αναλυτικά στον αριθμό των εταιρειών που λόγω υπερχρέωσης και αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους οδεύουν προς λουκέτο, εντούτοις επισημαίνει ότι «σε μη υγιή κατάσταση βρίσκεται ένας αριθμός επιχειρήσεων που οι οφειλές τους αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των δανείων». Αυτό σημαίνει πως από ένα σύνολο 110 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων, εκ των οποίων τα 45 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» και δεν εξυπηρετούνται, τα 20 έως 23 δισ. ευρώ δεν θα εισπραχθούν ποτέ και θα αποτελέσουν ζημιά για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η PricewaterhouseCoopers εκτιμούσε ότι σε δείγμα 2.950 μεγάλων επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, οι 650 είναι ήδη «ζόμπι» και θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Συνολικά θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την PwC, για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν διαγραφές δανείων για τις εταιρείες που θα κλείσουν και άλλα 15 δισ. ευρώ αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων για τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Σε άλλη ανάλυση της Grant Thornton προβλέπεται πως θα πρέπει να βάλουν λουκέτο τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανεισμού τους και των «κόκκινων» δανείων.
Δεν είναι τυχαίο που οι τραπεζίτες πρωτοστατούν στις πιέσεις προς την κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά τον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία (σ.σ. ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση) με στόχο να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και οι γρήγορες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Σε κλειστή συζήτηση που διοργανώθηκε υπό την ΤτΕ στις 11 Ιουλίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, ένα από τα βασικά θέματα ήταν οι απαιτούμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, «πολλές από τις διατάξεις του είτε παρατείνουν τη δικαστική λύση των υποθέσεων είτε αποτελούν εμπόδιο σε ενδεχόμενη διευθέτηση χρεών σε εξωδικαστικό επίπεδο, ενώ αποτρέπουν τη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών μιας επιχείρησης».
Πρώτα θύματα της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα θα είναι -όπως όλα δείχνουν- το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και πολύ πιθανόν οι εργαζόμενοι που έχουν απαιτήσεις. Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η προτεραιότητα των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των άλλων πιστωτών αναδείχθηκε σε κρίσιμο ζήτημα που έχει επιπτώσεις στη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου