Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η ΕΚΤ και το τζίνι

analyst


Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μάλλον θα αγοράσει διαφορετικές ποσότητες ομολόγων από την κάθε χώρα, συνολικού ύψους 1 τρις € – προσπαθώντας να διορθώσει παράλληλα τις δυσλειτουργίες στη νομισματική πολιτική του κάθε κράτους
 (To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
«Ως τζίνι  αναφέρεται στην προ-ισλαμική Αραβική μυθολογία και στον Ισλαμισμό, ένα φανταστικό υπερφυσικό πλάσμα, μέλος των τζιν. Το τζίνι έχει ελεύθερη βούληση, εμφανίζεται πολλές φορές με ανθρώπινη μορφή,ενώ διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις.
Στη στερεότυπη μορφή τους, τα τζίνι κατοικούν μέσα σε μπουκάλια ή συνήθως σε λύχνους και η είσοδος/έξοδος τους από αυτά συνοδεύεται από την παρουσία πυκνού καπνού. Πολλά τζίνι μπορούν να αλλάζουν μορφή, ενώοι προθέσεις τους δεν είναι απαραίτητα δαιμονικές – αφού υπάρχουν τζίνι που υποστηρίζουν το καλό και το αντίθετο.
Η γνωστότερη και δημοφιλέστερη ιστορία με την παρουσία τζίνι είναι ο Αλαντίν, όπου το τζίνι εμφανίζεται ως πνεύμα που καλείται να πραγματοποιήσει τρεις ευχές του Αλαντίν. Τα τζίνι ανήκουν στην Αραβική και Μουσουλμανική μυθολογία ενώ αναφέρονται πολλές φορές και στο κοράνι«.
 .
Η ΕΚΤ
Οι αγορές, για ένα χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τους πέντε μήνες, περιμένουν εκείνη τη χρονική στιγμή που η ΕΚΤ, εγκαταλείποντας την οχύρωση της, θα λάβει μέτρα εναντίον του αποπληθωρισμού που απειλεί την Ευρωζώνη – στην οποία ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών περιορίσθηκε στο 0,5% το Μάρτιο.
Μέχρι στιγμής βέβαια η ΕΚΤ αρνείται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, αφήνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,25% – επειδή θεωρεί ότι, τυχόν μηδενισμός του βασικού επιτοκίου ή αύξηση της ρευστότητας κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α. ή της Ιαπωνίας, θα απελευθερώσει το μαγικό τζίνι από το μπουκάλι, με συνέπειες που δεν μπορεί να προβλέψει.
Εν τούτοις, ο διοικητής της ΕΚΤ φρόντισε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όταν είπε τα παρακάτω «μαγικά λόγια»: «Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί στη λήψη μη συμβατικών μέτρων, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση ενός μακροπρόθεσμα χαμηλού πληθωρισμού«.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), όπως αυτό της Fed, θεωρήθηκε ως εξαιρετικά πιθανόν – με αποτέλεσμα να υποχωρήσει αρχικά η ισοτιμία του ευρώ. Άλλωστε, η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων(γράφημα), ενισχύει την ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ – η οποία, κατά πολλούς, θα είναι τόσο πιο επιθετική, όσο περισσότερο αργεί.

.
Η διαφοροποίηση στις τιμές των ακινήτων σε ετήσια βάση
Η διαφοροποίηση στις τιμές των ακινήτων σε ετήσια βάση
.
Όπως φαίνεται από το γράφημα, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Ισπανίακαι στην Κύπρο οι τιμές των ακινήτων καταρρέουν – με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες, για τους ιδιοκτήτες, καθώς επίσης για την οικονομική ανάπτυξη.
Περαιτέρω, οι υποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ πολλαπλασιάζονται – με τους περισσότερους να περιμένουν την αγορά ομολόγων συνολικού ποσού 1 τρις € εντός ενός έτους. Αυτό θα σήμαινε μία μηνιαία αύξηση της ρευστότητας κατά περίπου 80 δις €, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού μεταξύ 0,2% και 0,8%.
Μία τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε προφανώς υπέρ της αύξησης των τιμών των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ θα είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Δύση – η οποία ευρίσκεται σε πορεία παρακμής, με «ηγέτη» τις Η.Π.Α. και με πυριτιδαποθήκη την Ιαπωνία.
Εν τούτοις, για να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, χρειάζεται μία αύξηση της ρευστότητας τουλάχιστον κατά 1,5 τρις €, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές – κάτι που όμως πολύ δύσκολα θα αποφασιζόταν από την ΕΚΤ, η οποία θέλει να αφήσει αργά-αργά το τζίνι από το μπουκάλι, έχοντας την εντύπωση ότι μπορεί να το ελέγξει.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του ισολογισμού της ΕΚΤ – όπου μετά το 2012 αρχίζει ξανά να συρρικνώνεται, επιστρέφοντας σε φυσιολογικά επίπεδα.
.
Η εξέλιξη του ισολογισμού της ΕΚΤ
Η εξέλιξη του ισολογισμού της ΕΚΤ
.
Συνεχίζοντας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει αξιόγραφα διαφόρων χωρών, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής τους έως και δέκα έτη – ενώ δεν αποκλείονται οι αγορές εταιρικών ομολόγων (επιχειρήσεων).Εδώ δημιουργείται όμως η απορία, σχετικά με το πως θα επιλεγούν οι χώρες, από τις οποίες θα αγοραστούν ομόλογα – καθώς επίσης εάν προηγηθεί η μείωση των βασικών επιτοκίων, έτσι ώστε να κερδηθεί περισσότερος χρόνος ή για να πεισθούν οι αγορές για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.
Στα πλαίσια αυτά θεωρείται ότι, η ΕΚΤ θα αγοράσει διαφορετικές ποσότητες ομολόγων από την κάθε χώρα,προσπαθώντας να διορθώσει τις δυσλειτουργίες στη νομισματική πολιτική του κάθε κράτους – λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν τις χρηματιστηριακές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε μία χώρα.
Στόχος της θα είναι να μειωθεί το κόστος αναχρηματοδότησης σε όλες τις χώρες, χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, έτσι ώστε να περιορισθεί σημαντικά ο «κατακερματισμός» – οι ανισορροπίες δηλαδή που έχουν προκαλέσει οι αγορές. Ο κατακερματισμός αυτός, ο οποίος διαπιστώθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είχε σαν αποτέλεσμα την πληρωμή διαφορετικών επιτοκίων δανεισμού εκ μέρους κρατών και επιχειρήσεων, παρά το ότι η κεντρική νομισματική πολιτική είναι η ίδια για όλες τις χώρες.
Όλα τα παραπάνω έχουν εξάψει φυσικά τη φαντασία των αγορών - με αποτέλεσμα οι αποδόσεις (επιτόκια δανεισμού) των ομολόγων διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης να έχουν μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των Η.Π.Α. - αν και κατά ένα μέρος οφείλονται στις αποπληθωριστικές «πιέσεις» (άρθρο).
Οφείλονται επίσης στην έξοδο των επενδυτών από τα χρηματιστήρια, λόγω των υπερβολικά υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών (άρθρο), στη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως και στην έξοδο τους από τη Ρωσία – λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση, με στόχο να τιμωρηθεί η Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Προφανώς δε έχει επωφεληθεί και η Ελλάδα (άρθρο), παρά το μεγάλο πολιτικό ρίσκο που διαφαίνεται στον ορίζοντα: την πτώση της κυβέρνησης δηλαδή την επόμενη των Ευρωεκλογών, μετά την ενδεχόμενη «αποσκίρτηση» σοσιαλιστών βουλευτών, οι οποίοι θα ακολουθούσαν τον πρώην αρχηγό του κόμματος τους.
Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο θα κατέρρεε, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα εκτοξεύονταν στα ύψη, ενώ θα ξεκινούσαν από την αρχή οι συζητήσεις περί εξόδου της πατρίδας μας από το ευρώ– οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει στο παρασκήνιο, αφού οι αγορές δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένες να στηρίξουν μία πιθανή κυβέρνηση της αριστεράς.
.
Σημείωση 1: Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 9,5% από 6,5% προηγουμένως, για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας (υποτιμήθηκε κατά -38% απέναντι στο δολάριο, από την αρχή του έτους), καθώς επίσης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό – ο οποίος υπολογίζεται να αυξηθεί στο 12%, από μόλις 0,5% το 2013.
Βασική αιτία είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης από τις αρχές Μάιου πάνω από 50%, αλλά και οι εκτόξευση των τιμών των εισαγωγών, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.
.
Σημείωση 2: Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ο ναυτιλιακός δείκτης Baltic Dry (γράφημα) συνεχίζει ασταμάτητα την καθοδική του πορεία (στα 989 σήμερα, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2013), υποδηλώνοντας μία τεράστια κρίση στον κλάδο – η οποία, μεταξύ άλλων, σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλοι φόβοι μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου και υποχώρησης της ανάπτυξης.
.
Baltic
.
Δεν συμβαίνει δε μόνο αυτό, αφού οι τιμές όλων σχεδόν των δεικτών (CapesizePanamaxSupramax) καταρρέουν – κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στα χρηματιστήρια, προοιωνίζοντας τη ραγδαία, απότομη πτώση τους στο άμεσο μέλλον. Μπορεί φυσικά να κάνουμε λάθος, αλλά αυτό συμπεραίνεται από τους περισσότερους αναλυτές.
.
Σημείωση 3: Οι χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά τη δημιουργία δομών που θα χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα (οι οποίες κυριαρχούνται από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ειδικότερα, προετοιμάζουν ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, έναν οργανισμό που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, καθώς επίσης μία τράπεζα ανάπτυξης «BRICS», ως «υποκατάστατο» για την Παγκόσμια Τράπεζα – η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της ενδεχομένως εντός του 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου