Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Tρίτο μνημόνιο το Δεκέμβριο

real.gr

του Θάνου Αθανασίου

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτη διάσωση, όπως ακριβώς φοβόντουσαν οι εταίροι, οι επενδυτές και ο διεθνής Τύπος. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως αυτή τη φορά Κομισιόν και Γερμανία βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού, προκρίνοντας την αναγκαιότητα συμπληρωματικού δανείου, παράτασης στο χρονοδιάγραμμα και αναπροσαρμογής μέτρων και όρων. Απόλυτη προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα το «μνημόνιο 3», αποτελεί το να δείξει η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος την απαραίτητη βούληση για αλλαγές. Η δεύτερη εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η ελληνική πλευρά να κρατήσει το θέμα σε χαμηλούς τόνους διότι «μας βλέπει κόσμος», όπως χαρακτηριστικά λένε στις Βρυξέλλες.

Πηγή με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, που αποτελεί μεσάζοντα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, έκανε λόγο στη Realnews για νέο μνημόνιο με νέο δάνειο που πιθανότατα θα έχει μορφοποιηθεί ως το Δεκέμβρη και θα έχει επικυρωθεί ως το καλοκαίρι του 2013.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε μια εβδομάδα η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα πιστοποιήσει μια σειρά από δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους. Μέχρι την επόμενη επίσκεψη, το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει να επιδείξει ένα σημαντικό όγκο έργου. Στην επόμενη επίσκεψη το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο, όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και το επιχειρηματικό περιβάλλον που πρέπει να βελτιωθεί και όπως λένε «ό,τι έχει να κάνει με υπουργικές αποφάσεις και υλοποίηση από τη διοίκηση, πρέπει να τελειώσει στα θερινά τμήματα της Βουλής». Οι διακοπές για τον πολιτικό κόσμο είναι εκτός θέματος φέτος.


Ένα πρώτο τεστ φυσικά είναι οι εκκρεμότητες στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας έχει δώσει στις Βρυξέλλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το θέμα. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις έχει δώσει για τη μείωση του δημοσίου τομέα, τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, τις αποκρατικοποιήσεις, την εκλογίκευση του κόστους των ΔΕΚΟ κ.α.

Οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές ότι «όλα τα μέτρα του 2012 μπορούν να ληφθούν εδώ και τώρα».

Με θετικές επιδόσεις στα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις, η αίσθηση είναι «πως δε χάθηκε και ο κόσμος» αν το 2012 κλείσει με έλλειμμα ένα ή ενάμισι δισ. πάνω από τον ονομαστικό στόχο.

Η τρόικα θα διαπιστώσει την απόκλιση και στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να προτείνει η προσαρμογή να συνεχιστεί το 2015 και ίσως το 2016. Ανάλογα με το «βήμα» της χαλάρωσης που θα αποφασιστεί οι εταίροι και τα κοινοβούλιά τους θα κληθούν να αποφασίσουν νέο συμπληρωματικό δάνειο ύψους 14 - 22 δισ. ευρώ για χρεολύσια και εσωτερικές ανάγκες.

Δύσκολο πολιτικό περιβάλλον

Οι πολίτες της Πορτογαλίας έχουν υποστεί σαφώς περισσότερες θυσίες από τους Έλληνες, διότι στη χώρα αυτή δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια η παραοικονομία που ανθεί επί ελληνικού εδάφους. Οι Ιρλανδοί υπόκεινται σε θυσίες από την πρώτη μέρα της κρίσης και σήμερα ανακάμπτουν μετά από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς. Οι Ισπανοί θα υποστούν περικοπές ίσες με το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ και οι Ιταλοί προσπαθούν να μην πατήσουν τη μπανανόφλουδα των αγορών. Εργώδεις προσπάθειες γίνονται και στην Κύπρο, που έχει μπει σε μια διαπραγμάτευση για το δικό της μνημόνιο. Σε αυτό το σκηνικό και μόνο το άκουσμα «χαλάρωση και χρήματα» για την Ελλάδα φαντάζει «ένα πολύ δύσκολο πολιτικά κεφάλαιο».

Ακόμα «δυσκολότερη υπόθεση» θα είναι βεβαίως και η διαδικασία της επικύρωσης από τα κοινοβούλια των εταίρων. Αν μάλιστα υπάρξουν υποχωρήσεις σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα, δεν μειωθεί το δημόσιο, δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό μείνει στα χαρτιά τότε η δύσκολη υπόθεση μπορεί να γίνει «αδύνατη».

Όπως όμως επισημαίνουν κύκλοι της Κομισιόν, «καλές οι προθέσεις, αλλά στο τέλος η χώρα θα πρέπει να κάνει τις επιλογές της». Θα πρέπει να διαλέξει δηλαδή αν θα επιθυμεί την ελάφρυνση του συνόλου των πολιτών, μέσα στο μόνο υπαρκτό διαπραγματευτικό πλαίσιο, ή αν θα κάνει χάρες σε μερικές μόνο ομάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου