Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Δεν ζητάμε αναδιαπραγμάτευση


sofokleousin

Εξελίξεις που προκαλούν προβληματισμό. Μπαράζ διαβουλεύσεων για τις επόμενες κινήσεις


Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε από το σχέδιό της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι δανειστές θα απορρίψουν το αίτημα, αναφέρουν οι Financial Times.


Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 174 δισ. ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο με την ΕΕ και το ΔΝΤ


Όπως υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός στους Financial Times, το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά.
Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ αλλά πρόσθεσε ότι το τούνελ είναι μεγάλο.

 Βολές από το ΣΥΡΙΖΑ


Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.

«H επιλογή του κ.Σαμαρά να συναντηθεί πρώτα με την τρόικα και μετά να παρουσιάσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της. Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα τρία κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αγνοώντας πλήρως το μήνυμα των εκλογών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πολιτικού σχηματισμού.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου θα αποστερήσουν από την οικονομία σημαντικά εργαλεία εθνικής ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως η μοναδική προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Η τρικομματική κυβέρνηση που υποσχέθηκε προεκλογικά επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση και απαγκίστρωση από το μνημόνιο με διαδοχικές μετατοπίσεις και ενέργειες έχει πάει σε μία πολιτική πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και μετάθεσης όλων των αιτημάτων και προτάσεων για επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου», τόνισε νωρίτερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου