Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Γερμανικό δημοψήφισμα-απάντηση στον Μόντι;

sofokleous10


Ο νότος νίκησε, τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα ανέδειξαν τον Ιταλό πρωθυπουργό σε ήρωα αλλά η Συμφωνία των Βρυξελλών δεν σηματοδότησε και το τέλος της ενδο-ευρωπαϊκής διαμάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η Άνγκελα Μέρκελ υποχώρησε αλλά η Ευρώπη αναμένει την επόμενη κίνηση της που πιθανολογείται ότι θα είναι ματ.

Ο απόηχος της ιστορικής για την ΕΕ Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν λέει να κοπάσει καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για τα όσα έγιναν στο Επίπεδο 60, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Justus Lipsius, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα εάν οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι επαρκείς για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη. Αλλωστε έχει αρχίσει ήδη να γίνεται κουβέντα για δύο σχετικά πιθανά δημοψηφίσματα, στη Γερμανία και τη Βρετανία, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Το iPad που δεν άφηνε από τα χέρια της η Ανγκελα Μέρκελ ούτε όταν πήγαινε στην τουαλέτα προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιταλία - Γερμανία, η ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο στάση που επέδειξαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Ολλανδίας και η κίνηση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι να απειλήσει ακόμα και με παραίτηση εάν δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, περιγράφονται με πολλές λεπτομέρειες στις ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Ηταν το απόλυτο σόου του Μάριο Μόντι», αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ενώ ένας άλλος αξιωματούχος που ήταν παρών λέει για τις έντονες αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν γύρω στις τρεις τα ξημερώματα: «Το θέαμα δεν ήταν ωραίο. Η διαδικασία δεν υπήρξε καθόλου ευχάριστη».


Ωστόσο, πλέον το καίριο ερώτημα που τίθεται από όλες τις πλευρές είναι εάν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα γίνει δυνατόν να ξεπεραστεί η κρίση. Με τον τίτλο: «Νίκη για τη Ρώμη; Συγγνώμη, Μόντι, αλλά είσαι ακόμα 1,9 τρισ. ευρώ πίσω», ο Μπεν Τσου στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» παρατηρεί ότι το ποσό που διαθέτουν τα δύο ταμεία διάσωσης, δηλαδή το EFSF και το ESM, ανέρχεται πλέον στα 500 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση όμως με το ιταλικό χρέος που βρίσκεται στο 1,9 τρισ. ευρώ είναι τόσο άνισο όσο, για να χρησιμοποιήσουμε και μια ποδοσφαιρική μεταφορά που τόσο επίκαιρη είναι, το να προσπαθεί να εξουδετερώσει ένας βρετανός μέσος τον ιταλό μαέστρο της μπάλας Αντρέα Πίρλο. Τι θα γίνει εάν οι επενδυτές αποφασίσουν να ξεφορτωθούν γρήγορα όσα περισσότερα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα μπορούν; Οπως παρατηρεί ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, «το να παρέμβεις με περιορισμένα μέσα είναι σαν πρόσκληση στις αγορές να σπεκουλάρουν εναντίον σου».

Και μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να πιστεύουν ότι πλέον η ευρωζώνη οδεύει σε ηλιόλουστα λιβάδια σταθερότητας, πολλοί όμως οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. Το εξοργισμένο γερμανικό Κοινοβούλιο διατηρεί βέτο για τη χρήση των ταμείων διάσωσης, παρατηρεί ο Λίαμ Χάλιγκαν στη «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», και η άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών χρειάζεται να κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Αυτό είναι πιθανό να γίνει έπειτα από δημοψήφισμα - το πρώτο στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι Γερμανοί δεν θα στηρίξουν το «nein»; Αλλωστε κουβέντα για δημοψήφισμα γίνεται και στη Βρετανία, η οποία βέβαια δεν ανήκει στην ευρωζώνη. Ωστόσο χθες στελέχη των Συντηρητικών πίεσαν τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προσφύγει στις κάλπες για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες. Εκείνος είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει αλλά αργότερα, τόνισε όμως ότι θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία για κοινωνικά, εργασιακά και εσωτερικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου