Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Δεν πληρώνει το Δημόσιο

sofokleousin

Επιπλέον «φέσια» €523 εκ. σε προμηθευτές. Ζητάμε προκαταβολές από την τρόικα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων
Η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου συνεχίζεται, προκαλώντας «ασφυξία» στην αγορά και στις επιχειρήσεις,  που αντιμετωπίζουν ήδη οξύτατα ταμειακά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης. Κατά 523,2 εκ. ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα -τον Μάιο - οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις  του κράτους προς  τον ιδωτικό τομέα, φθάνοντας τα 6,8 δισ. ευρώ.  Η ανακοίνωση των στοιχείων συνέπεσε χρονικά με δηλώσεις του επικεφαλής της task force Χ. Ράιχενμπαχ, ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει στοιχειώδης ρευστότητα  και να «ζωντανέψει» η αγορά. 


Συμφωνα με τον κανόνα που έχει επιβάλει η τρόικα, ηξιπρόθεσμες θεωρούνται  οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία που δημιουργήθηκαν. Είναι κυρίως υποχρεώσεις από προμήθειες και συμβάσεις  έργων του Δημοσίου  της τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών οργανισμών και νοσοκομείων.


Για τη νέα κυβέρνηση - όπως και για την προηγούμενη - αποτελεί άμεση προτεραιότητα η τακτοποίηση αυτών των οφειλών,  για λόγους τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν βρεθεί κονδύλια για την αποπληρωμή τους,  παρά το ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Μνημόνιο.

Το θέμα  θα τεθεί επί τάπητος αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις με τους τροϊκανούς. Από ελληνικής πλευράς επιδιώκεται να εξασφαλισθούν ειδικές δόσεις από το νέο πακέτο στήριξης και να συμφωνηθεί ακριβές  χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών με μετρητά. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι για το σκοπο αυυτό θα δοθούν 4 δισ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με τις πληρωμές αυτές εκτιμάται ότι θα  εκλείψουν τα προβλήματα στη διακίνηση φαρμάκων και στην εκτέλεση συνταγών των ταμείων,  θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των φαρμακευτικών εταιριών, θα αναζωογονηθούν  κατασκευαστικές επιχειρήσεις και θα αναθερμανθεί η παραγωγική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους.


Οι μεγάλοι οφειλέτες

Στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία, που χρωστούς που χρωστούν 2,92 δισ. ευρώ σε φαρμακευτικές εταιρίες, κλινικές και γιατρούς. Από το ποσό αυτό, περίπου 1,18 δισ. είναι οι οφειλές του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,982 δισ. ευρώ, ενώ οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 781 δισ. ευρώ.

Τα υπουργεία και διάφοροι δημόσιοι φορείς  φορέων και των Υπουργείων έχουν αφήσει απλήρωτες πέραν του τριμήνου συνολικές υποχρεώσεις 837 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου