Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΕ οι αγορές

sofokleous10


Η συνεδρίαση της Δευτέρας κύλησε μέσα στο κλίμα που έκλεισαν οι αγορές μετοχών την Παρασκευή. Τόσο το ΧΑ, όσο και οι βασικές αγορές μετοχών της Ευρώπης επέκτειναν τα κέρδη τους, ενώ στην Αμερική είχαμε μικρή κατοχύρωση κερδών μέχρι αργά το βράδυ. Κατοχύρωση κερδών είχαμε και στο Ευρώ, που από το 1,27 που άγγιξε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, επέστρεψε κάτω από το 1,26. Την ίδια στιγμή, κατοχύρωση κερδών είχαμε και στα βασικά εμπορεύματα, ύστερα από την εκρηκτική άνοδο της τελευταίας συνεδρίασης.

Το ΧΑ με τον ΓΔ κατάφερε να κλείσει με μικρή άνοδο 0,71% στις 615,47 μονάδες και προσπαθεί να κατοχυρώσει το ψυχολογικό επίπεδο των 600 μονάδων. Την ίδια στιγμή επιστρέφει η Τρόικα και μένει να φανεί εαν μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να πετύχει κάτι περισσότερο από την επιμήκυνση των  2 ετών στην εφαρμογή του Μνημονίου, που η αγορά προεξοφλεί. Όλα αυτά, αλλά και η πορεία των διεθνών αγορών θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία του ΧΑ από εδώ και πέρα.

Επιστροφή στην Ευρώπη όπου οι αγορές περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή μείωση τους κατά 0,25 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ελπίδα πως αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.


Οι αγορές φαίνεται να προσβλέπουν σε γενικότερες παρεμβάσεις από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τη διεθνή οικονομία δεν είναι θετικά ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν αποτελεί πρόβλημα για την ώρα.
Ήδη η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας με ενίσχυση του κατά 50 δις στερλίνες, ενώ η FED συνεχίζει το πρόγραμμα twist. Περαιτέρω παρεμβάσεις είναι πιθανό να κριθούν απαραίτητες προκειμένου να στηρίξουν την αδύναμη οικονομία.

Κλείνοντας με τις αγορές μετοχών, η γενικότερη αίσθηση είναι πως το τρέχον ράλι θα αποτελέσει μία ανοδική αντίδραση και πως οι πιθανότητες να είναι η αρχή μίας μεγάλης ανοδικής κίνησης είναι μικρές. Ωστόσο, αρκετά τμήματα αναλύσεων διεθνών επενδυτικών εταιριών θεωρούν πως τα επίπεδα απαισιοδοξίας είναι τόσο μεγάλα που το πιθανότερο σενάριο από τις τρέχουσες τιμές είναι το ανοδικό.

Σημαντική παράμετρος για την κατεύθυνση των αγορών μετοχών είναι η τάση στα επιτόκια των υπό αμφισβήτηση κρατών της ΕΕ. Αν η μείωση τους συνεχιστεί τότε οι μετοχές θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενισχυθούν.

GSTA/EKTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου