Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο μεγάλος... μπαταχτσής

Το Ποντίκι




Έκπτωση 20% στα χρέη του Δημοσίου απέναντι σε εργολάβους, προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις σχεδιάζει να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών με το επιχείρημα ότι, εφόσον δεχθούν, θα πληρωθούν άμεσα με «ζεστό χρήμα» για το υπόλοιπο της οφειλής. Βάσει του μνημονίου, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 4 δισ. ευρώ φέτος σε ιδιώτες και άλλα 3 δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο με στόχο να καλυ­φθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, με­λετά το ενδεχόμενο να ζητήσει από όσους έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το κράτος να δεχθούν μια απομείωση σε αυ­τές κατά 20%, δεδομένου ότι έπειτα από πάρα πολύ καιρό θα αποπληρωθούν τοις μετρητοίς και έτσι θα δοθεί μια με­γάλη ανάσα στην αγορά. Όσους αρνηθούν την πρόταση το υπουργείο Οικονομικών είτε θα τους αποζημιώσει με κρατι­κά ομόλογα είτε θα τους ζητήσει νέα παράταση για την εξόφλησή τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα στερήσει από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ και, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργεί­ου, «όλοι οι δανειστές του Δημοσίου μπαίνουν αναγκαστικά σε διαδικα­σία κουρέματος».



Χρέη χωρίς τέλος


Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση στις απαιτήσεις τους είχαν υποστεί και οι προμηθευτές των νοσοκομείων, όταν η κυβέρνηση προώθησε ρύθμιση για την εξόφλησή των 5 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, εκείνοι είχαν αποπληρω­θεί το μεγαλύτερο μέρος με ελληνικά ομόλογα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου φτάνουν στα περίπου 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 600 εκατ. ευρώ είναι χρέη των τελευταίων μηνών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία:

♦ Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης οφείλουν 2,9 δισ. ευρώ σε ιδι­ώτες. Από τα χρέη αυτά, ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που οφείλεται στις αθρόες συνταξι­οδοτήσεις των δημόσιων υπαλλήλων, προς τους οποίους οφείλονται τα εφάπαξ.

Τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές των υπουργείων προς τρίτους διαμορ­φώνονται σε 797 εκατ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσό, 316.000.000 ευρώ, οφείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακολουθεί το υπουργείο Υποδομών, με 138 εκατ.

Οι ΟΤΑ οφείλουν 805 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου αγγίζουν τα 266 εκατ. ευρώ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ (σε εξαγωγικές κυρίως επιχειρή­σεις), που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομι­κών έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει φέτος ΦΠΑ ύψους πε­ρίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως, όταν θα καταφέρουν να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των φορέων της γενικής κυβέρνησης (και ειδικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους), τότε θα μπορούν να καταρτίζουν αξιόπιστους προϋπολογισμούς που δεν θα εκτροχιάζονται ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου