Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Παίξτε... μπάλα!

real.gr

του Νίκου Χατζηνικολάου

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ των εκλογικών ποσοστών της N.Δ. από το 18% στο 30%, μέσα στις σαράντα ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ρητές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, για την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών και αδίκων όρων του μνημονίου. Οι 18 προτάσεις για την οικονομία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ. στις 31 Μαΐου, συνετέλεσαν αποφασιστικά στην εκλογική της ανάκαμψη, χάρη στην οποία κατέστη τελικά δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Ανάλογες, όμως, δεσμεύσεις ανέλαβαν την ίδια περίοδο και τα άλλα δύο κόμματα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας: Το ΠΑΣΟΚ, με πιο συγκρατημένο και μετριοπαθή τρόπο είναι αλήθεια, προτείνοντας 6 σημεία με βάση τα οποία μπορεί να γίνει ασφαλής επαναδιαπραγμάτευση και η ΔΗΜΑΡ, πιο «επιθετικά» και με περισσότερη μαχητικότητα, μιλώντας για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο...

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ τι ακριβώς πρότειναν, πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων:



• Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα επαναδιαπραγματευθεί την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμη, δηλαδή στα δύο χρόνια, αλλά και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ανεργίας για μη μισθωτούς. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι θα διεκδικήσει να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να ληφθούν μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθεί σταδιακά το αφορολόγητο όριο, να ανασταλούν οι συνέπειες εγγραφής στον Τειρεσία για όσους μπήκαν στη λίστα την τελευταία διετία και να εφαρμοσθεί ο αναγκαίος και δίκαιος συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά. Και βέβαια ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τουλάχιστον διετή παράταση του μνημονίου, έως το 2016, ώστε να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσαρμογή.

• Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε πριν από τις 17 Ιουνίου για επαναδιαπραγμάτευση έξι σημείων. Υποσχέθηκε σκληρή προσπάθεια ώστε να μη γίνουν νέες περικοπές στα εισοδήματα, να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας κατά 50 δισ. ευρώ, να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές συνολικού προϋπολογισμού άνω των 55 δισ. ευρώ, να εφαρμοστούν άμεσα οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα και, τέλος, να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

• Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης τοποθετήθηκε προεκλογικά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και υποστήριξε ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από τη χρονική επιμήκυνση του μνημονίου, απευθείας χρηματοδότηση των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενίσχυση των πόρων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, που θα στηρίζεται στη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και βέβαια, ο κ. Κουβέλης δεν σταμάτησε λεπτό να μιλά, πριν από τις 17 Ιουνίου, για «σταδιακή απαγκίστρωση» από το μνημόνιο.

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι θα διεκδικήσουν οι τρεις αρχηγοί που σήμερα συνεργάζονται στην κυβέρνηση. Τα θυμούνται; Στην προγραμματική τους συμφωνία αναφέρουν πολλά από αυτά. Η πρόσφατη επιστολή, όμως, του νέου πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του δημιούργησε την αίσθηση ότι η επαναδιαπραγμάτευση αν δεν εγκαταλείπεται, πάντως σίγουρα ατονεί και υποβαθμίζεται. Ο πήχης χαμηλώνει, έγραψαν την επομένη οι εφημερίδες. Και βέβαια, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η λέξη επαναδιαπραγμάτευση αντικαταστάθηκε μετεκλογικά στο πολιτικό λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών από λέξεις όπως «προσαρμογή», «τροποποίηση» ή... «επανεξέταση». Οσο για την τρόικα, σήμερα στέλνει μήνυμα μέσω της Real news στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό ότι δεν δέχεται καμμία από τις 11 προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που εμπεριέχονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Οι πολίτες ανησυχούν και προβληματίζονται. Και αν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, στα συναισθήματά τους θα προστεθεί σύντομα η οργή. Ηττα μετά από σκληρή μάχη μπορεί να γίνει ανεκτή. Και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική. Το πρόσφατο παράδειγμα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, που αν και έχασε από τους Γερμανούς χειροκροτήθηκε θερμά γιατί πάλεψε με πάθος, είναι χαρακτηριστικό. Ηττα με κατεβασμένα τα χέρια, πριν ακόμη αρχίσει ο αγώνας, δεν γίνεται ανεκτή... Ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε στην πολιτική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου