Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Φορολογικό... ντοκτορά

Το Ποντίκι



Τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στη φορολογία… Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει 29 αλλαγές, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους στο οποίο θα καταγραφούν ακόμη και οι καταθέσεις εντός και εκτός συνόρων, αντικατάσταση του χαρατσιού στα ακίνητα από το 2013 με έναν ενιαίο φό­ρο στα ακίνητα, επαναξιολόγηση και κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγή του ποινολογίου για τη φοροδιαφυγή, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογική νομοθεσία είναι:

Απλοποίηση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με διατάξεις απαραίτητες, σαφείς και ουσιαστικές και αποφυγή τυπολατρικών και γραφειοκρατικών ρυθμίσεων.

Προσπάθεια ώστε κάθε φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμ­βάνει τυχόν διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρή­σεων και φυσικών προσώπων, να συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους και άπαξ του έτους, εκτός εξαιρετικών και έκτακτων περιπτώσεων.

Επανεξέταση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισο­δήματος φυσικών προσώπων με στόχο τη μείωση των κλιμακί­ων και επανεξέταση του αφορολόγητου προς τα πάνω.

Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς πα­ρατάσεις.



Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα κα­ταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής.

Εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακί­νητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προ­βλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.

Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστού επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού - ίσως μόνο σε περιπτώ­σεις οικειοθελούς συμμόρφωσης - και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Για περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα επαναπροσδιορισθεί.

♦  Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation - CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανί­χνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτόν της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.

Ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και αναδιάρθρωσή του, με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευμένων ελέγχων με βάση επιλο­γή από την επεξεργασία στοιχείων του προφίλ του φορολογούμενου.

Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού και κεντρικός συντονισμός του ελεγκτικού έργου για να ελεγχθούν οι ανέλε­γκτες υποθέσεις.

Εξοπλισμός των τελωνείων - συνοριακών και εισαγωγής - με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση του λαθρε­μπορίου.

Ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδο-ομιλικών συναλλαγών (transfer pricing ) σε ένα νομοθέτημα με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών και με ειδική εκπαί­δευση στελεχών του ή με αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.


Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

♦ Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

♦  Εξέταση υπαγωγής σε αυτοτελή φορολογία του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.

Επανεξέταση του συντελεστή Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων.


Δέσμη Ειδικών Προτάσεων

Κατάργηση του ΚΒΣ όχι με λόγια και σχέδια που ουσιαστικά τον με­τονομάζουν και ενσωμάτωση ορι­σμένων αναγκαίων διατάξεων σε επιμέρους φορολογίες.

Επαναξιολόγηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την απο­τροπή στρεβλώσεων στην αγορά. Επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ καθώς και της δυνατότητας μετάβασης σε κα­θεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.

Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμαν­σης με Κίνησης για πάταξη λαθρε­μπορίου και διαφυγόντων φορο­λογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Κατάργηση των Επιτροπών Δι­οικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στον θεσμό της Φορολογικής Διαι­τησίας, στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν από το δι­καστήριο χωρίς να εξαρτάται από το αν θα συναινέσει στο αίτημα Δι­αιτησίας ο υπουργός.

Δημοσίευση στο Διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Φορο­λογικής Διαιτησίας για να επιτευ­χθεί διαφάνεια.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπο­βολής στοιχείων - μεταβολών – δι­καιολογητικών.

Επανεξέταση με τη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης του αδικήματος μη καταβολής ληξι­πρόθεσμων χρεών προς το Δημό­σιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων. Εφόσον για τη φοροδιαφυγή θα υπάρχει ξε­χωριστή ποινική τιμωρία, η ποινι­κοποίηση των χρεών από φόρους λειτουργεί στην πράξη ως προσωποκράτηση, πράγμα που αντίκειται στην ισότιμη σχέση πολιτείας και φορολογουμένου.

Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης μέτρων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχει­ρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων.

Ίδρυση στο υπουργείο Διεύθυν­σης Φορολογικών Μελετών με σκο­πό την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε τεχνικά θέματα και την εκπόνη­ση μελετών για εξειδικευμένα φο­ρολογικά θέματα με τη συνδρομή φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου