Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Δείτε τέσσερα σεμινάρια με θέμα “Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη Μεταπολίτευση”

ardin-rixi.gr

Α) Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη Μεταπολίτευση: 1η συνάντηση



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Από τον Εμφύλιο στη Χούντα (1960-1974)

Χαρακτηριστικά της περιόδου στο οικονομικό πεδίο (Ανάπτυξη, οικοδομή, γεωργία, βιομηχανία, ανεργία, μετανάστευση).
Κοινωνικές συνθήκες. Το ιδιαίτερο κλίμα της δεκαετίας του ’60. Η παρένθεση της Ένωσης Κέντρου – Εκτόνωση της σύγκρουσης. Δολοφονία Λαμπράκη, Εκλογές 63-64, Το Παλάτι ως πόλος εξουσίας. Κλείσιμο της παρένθεσης με την Χούντα των Συνταγματαρχών.

Δικτατορία
Χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου & ευνοϊκή διεθνής συγκυρία (εφοπλιστικό κεφάλαιο, βιομηχανική ανάπτυξη κλπ). Οι επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης του ’72. Ανατροπή της Χούντας.

Μεταπολίτευση
Χαρακτηριστικά της κοινωνικής και παραγωγικής δομής. Εκτεταμένα μικρομεσαία στρώματα που αναπαράχθηκαν κυρίως μέσω της οικοδομής (αντιπαροχή).  Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας στον καπιταλιστικό κόσμο λόγω της προτεραιότητας των Μικρομεσαίων (μικρότερος αγροτικός κλήρος στη Δύση, μ.ο. 5,5 εργαζόμενοι ανά βιομηχανική επιχείρηση κ.λπ.).
Πως ο Αντρέας Παπαντρέου ανέλυσε σωστά τις κοινωνικές δυνάμεις και στηρίχτηκε στην ευρύτερη συμμαχία των μικρομεσαίων δυνάμεων. Αστοχία της παραδοσιακής Αριστεράς να αναλύσει σωστά τις κοινωνικές δομές (εμμονή στο σχήμα προλετάριοι – αστοί).

Η άλλη κοινωνική συμμαχία
Εδραίωση της Μικρομεσαίας Δημοκρατίας.
Το μοντέλο εξουσίας που φτιάχνεται στη Μεταπολίτευση: Ηγεμονία της Αριστεράς δίπλα στη Μικρομεσαία Εξουσία.
Διάλυση της παλαιάς αστικής τάξης – Η ασυνέχεια και ο μεταπρατισμός ως χαρακτηριστικό της. Τα Νέα Τζάκια αριστερής προέλευσης. Ένταξη στην ΕΟΚ, Παρόξυνση παρασιτισμού (ελλείμματα στο εμπορικό και εξωτερικό ισοζύγιο), Δημιουργία προβλήματος Χρέους – Δανεισμού. Η τομή του 89-91. Πτώση Ανατολικού μπλόκ & Παράταση της Μεταπολίτευσης.
Β) Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη Μεταπολίτευση: 2η συνάντηση 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α΄ Μέρους
1989 – 2005




Η μεταπολίτευση ως τομή και η επιμήκυνση της λόγω της παγκοσμιοποίησης. Αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική συγκυρία – Μονοπολικός κόσμος για πρώτη φορά στην ιστορία. Αναφορά στο μοντέλο ανάπτυξης που περιέγραψε ο Αρίγκι (Οικονομικοί κύκλοι). Το σπάσιμο του κοινωνικού συμβολαίου Εργαζομένων – Ιδιοκτητών. Αποβιομηχάνιση δυτικού κόσμου, ανάπτυξη χρηματιστηριακού καπιταλισμού κ.α. Πτώση της Σοβιετίας – Πώς η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο σύστημα. Πως ο ελληνικός καπιταλισμός ωφελείται από την εισροή μεταναστών.
Στροφή του Αντρέα Παπαντρέου – Προσαρμογή στη νέα μονοπολική πραγματικότητα.
Μετατόπιση των μικρομεσαίων σε άλλη πολιτική θέση (Δυτικοφιλία, εγκατάλειψη Τρίτου Κόσμου κ.λπ.). Έξαρση καταναλωτισμού – Life style. Καθυστερημένη και παρασιτική εισαγωγή του καταναλωτικού καπιταλισμού σε συνθήκες κρίσης της παραγωγής. Είσοδος στο ευρώ – φτηνό χρήμα – ακρίβεια. Διόγκωση Δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Β΄ Μέρους




Ανάλυση της μεγαλύτερης κοινωνιολογικής αλλαγής που επήλθε στη χώρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες (εγκατάλειψη παραγωγής, καταναλωτισμός κ.λπ.): Τα αεριτζίδικα στρώματα της “Νέας Οικονομίας”
Η προδοσία των ελίτ που απετέλεσαν την ραχοκοκαλιά της μετάλλαξης – Gauche Caviar. Μοντέλο Σημίτη: Ιδιωτικοποίηση του Κράτους από κρατικοδίαιτους. Έρχομός της Κρίσης στα Βαλκάνια (βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας) για να υπενθυμίσει την γεωπολιτική θέση της χώρας η οποία αντιστρατεύεται την πολιτικοοικονομική (φαντασιακή ένταξη στη Δύση). Χρηματιστήριο – Απομάκρυνση των Ελλήνων από την Παραγωγή.

Γ) Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη Μεταπολίτευση: 3η συνάντηση 



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
H ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2000-σήμερα)
Συνέπειες ένταξης στο ευρώ (εκτίναξη ιδιωτικού δανεισμού, άνοδος τιμών, άνοδος κόστους εργασίας, μεγέθυνση χάσματος εισαγωγών-εξαγωγών κ.λπ.). Ολυμπιακοί Αγώνες και Άνοδος περιφερειακών ανισοτήτων. Παρασιτικού χαρακτήρα οικονομική ανάπτυξη χωρίς παραγωγική βάση. Ελληνικό Θαύμα vs Ιρλανδικό Θαύμα.

Δ) Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη Μεταπολίτευση: 4η συνάντηση


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ


O Γιώργος Καραμπελιάς αναλύει το τετράπτυχο “Κοινωνική Δικαιοσύνη – Εθνική Ανεξαρτησία-Πατριωτισμός – Οικολογική Ισορροπία – Άμεση Δημοκρατία” ως το απαραίτητο απαιτούμενο μιας πολιτικής πρότασης ενός Κινήματος υπέρβασης της πολύπλευρης Κρίσης και ενός Οραματικού σχεδίου για τον Ελληνισμό.
Γιατί μια πολιτική σύνθεση που να περικλείει όλες τις παραπάνω θέσεις έχει καταστεί ανήμπορη έως σήμερα.

Η εισήγηση κλείνει με τοποθέτηση επί των διακυβευμάτων των προσεχών εκλογών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου