Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Καθολικοί έλεγχοι στα υπουργεία

sofokleous10



Εν αναμονή της τρόικας την Πέμπτη στη χώρα μας, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά ήδη και με αμείωτους ρυθμούς 'ξεσκονίζουν' αρχεία και εκθέσεις σε όλα τα υπουργεία. Σκοπός τους είναι η εξακρίβωση του κάτα πόσο και σε τι βαθμό έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει υπογράψει η χώρα.

Ήδη, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχουν ζητήσει για την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα εργασιακά και ιδιαίτερα το μισθολογικό κόστος, το ασφαλιστικό, την οικονομική κατάσταση των Ταμείων και τα κοινωνικά επιδόματα.

Ειδικότερα με βάση το δεύτερο μνημόνιο, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αφορούν:

- Στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω επιχειρησιακών, ατομικών συμβάσεων, αλλά και ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.


- Στην κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους για επαναπροσδιορισμό του τρόπου διαμόρφωσης των κατώτατων ορίων στους μισθούς, με κατεύθυνση τον καθορισμό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

- Παρεμβάσεις στο εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία με μειώσεις που θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%, με ταυτόχρονη αύξηση, στα περισσότερα ταμεία, των ασφαλιστικών εισφορών. Η τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και τη στάση των ταμείων.

- Στη μείωση των 90 περίπου κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ έως το 2015.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα αναπτυχθούν οι θέσεις για τη στήριξη της απασχόλησης.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υφυπουργός κ. Ν. Νικολόπουλος έχει δηλώσει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την τρόικα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός.

* Οι νοσοκομειακές δαπάνες και οι πολιτικές για το φάρμακο, σε σχέση με την εξοικονόμηση των πόρων, θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.

Συναντήσεων συνέχεια

Σημεία αιχμής πάντων στις συζητήσεις, που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν, η υλοποίηση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά και η μείωση του δημόσιου τομέα, μέσω της απόλυσης προσωπικού και του κλεισίματος μη παραγωγικών Οργανισμών. Ο υπουργός οικονομικών με δηλώσεις του τόνισε ότι πιο κρίσιμη από όλες θα είναι η διαπραγμάτευση του Αυγούστου, αφού θα γίνει με σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία, και θα έχει στόχο η Ελλάδα να πάρει προκαταβολή από την επόμενη δόση, ώστε να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ανακοίνωσε, χθες, την κατάργηση των ειδικών γραμματειών των υπουργείων και των αμειβόμενων επιτροπών, με στόχο τη μείωση των δαπανών. Παράλληλα, ως προς τη μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, την αύξηση του λόγου των αποχωρήσεων προς τις προσλήψεις, από το 5 προς 1 που ισχύει σήμερα, στο 10 προς 1, σε μια προσπάθεια η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου να έχει μια πιο ομαλή πορεία.

Ο κ. Σταϊκούρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχωνεύσεων των 60 Οργανισμών του Δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα σε αυτές. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ειδική εξέταση για τις γκρίζες ζώνες του προϋπολογισμού, δηλαδή τα χρέη ύψους 6,3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. ευρώ, είχαν στο πρόγραμμα, κατά την πρώτη ημέρα της αξιολόγησής τους, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη πρώτη ημέρα των ελέγχων δεν ξεκινά με τη γενική αποτίμηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά από επιμέρους θέματα, τα οποία όμως έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις συναντήσεις των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Δύο από τα συνολικά 36 μέλη της ομάδας τεχνικού ελέγχου που βρίσκονται στην Ελλάδα βρέθηκαν το πρωί στη διεύθυνση μακροοικονομικής του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν τις νεώτερες εκτιμήσεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οδήγησαν στην ύφεση αυτή, με την έννοια της παρακολούθησης της πορείας για κάθε ένα από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το θέμα ήταν η πορεία των δαπανών, αλλά και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μάθουν αν οι πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό Δημόσιο έγιναν έγκαιρα ή αν -λόγω της ταμιακής στενότητας- υπήρχαν και πληρωμές οι οποίες μεταχρονολογήθηκαν για το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης, καθώς και για τις απαιτούμενες ταμιακές ροές ώς το τέλος του χρόνου.

Η ειδική εξέταση ξεκίνησε μετά το μεσημέρι, όταν τρία από τα πέντε κλιμάκια της τρόικας μετέβησαν στο ΓΛΚ για να ελέγξουν δύο βασικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν συνέχεια αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία. Το πρώτο ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες από τα 30 δισ. ευρώ το 2010 έχουν φτάσει πλέον τα 45 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι ειδικοί ζήτησαν μια αναλυτική αποτύπωση των εκτιμήσεων της ελληνικής πλευράς για την πορεία είσπραξης των ποσών αυτών μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με βάση αυτό θα εισηγηθούν στους ανωτέρους τους και για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των φετινών αυξημένων φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επίσης ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε μέχρι και το βράδυ ήταν και τα χρέη προς τους ιδιώτες, τα οποία υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά μέσα στο 2012, με συνδρομή ισόποσης δόσης από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν να μάθουν την αιτία της καθυστέρησης πέραν των 90 ημερών, την κατανομή των οφειλών (δηλαδή σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά), αλλά και τις κατηγορίες των οφειλών, οι οποίες καθυστερούν γενικώς περισσότερο από άλλες.

«Κόκκινη» κάρτα έβγαλε η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο για τις τραγικές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στην αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος.

Το «ράβε-ξήλωνε» που επί έναν χρόνο γίνεται από τις αμέτρητες επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, «βάλτωσε» όλες τις αλλαγές που επιθυμούσε η τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτεύχθηκε σχεδόν κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί με το μνημόνιο 2, από το Φεβρουάριο, και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά κυρίως την είσπραξη των φόρων και των ληξιπροθέσμων χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια ελέγχων, αλλά και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) που αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τρόικα είχε θέσει συγκεκριμένους «κανόνες» που δεν έχουν, προς το παρόν, επιτευχθεί και τους οποίους πρέπει πλέον να τηρήσει έως το τέλος του 2012 το οικονομικό επιτελείο:

* Εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.

* Είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ 1 δισ. ευρώ πρέπει να είχε εισπραχθεί έως το τέλος Ιουνίου.

* Ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

* Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.

* Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν νεότερες οφειλές ΦΠΑ.

* Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του έτους.

* Ολοκλήρωση 300 αναλυτικών ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους. Οι μισοί από αυτούς έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

* Ολοκλήρωση 1.300 ελέγχων σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και άμεση είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

* Ολοκλήρωση 10.000 αναλυτικών ελέγχων για μη απόδοση ΦΠΑ και άμεση είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου