Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΙΟΒΕ: Στο 6,9 η ύφεση φέτος

real.gr


Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 6,9% έναντι 5%. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ σημείωσε πτώση στο 6,5% δηλαδή σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για το σύνολο του 2012 (Ευρ. Επιτροπή & ΔΝΤ: -4,7%, Τράπεζα της Ελλάδος: -5,0%, ΙΟΒΕ τουλάχιστον -5%).

Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι ανεργία για το σύνολο του 2012 φέτος θα εκτοξευθεί στο 23,6%. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για ακόμα ένα τρίμηνο, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η ανεργία διευρύνθηκε σημαντικά, κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011.


«Η έκταση της νέας επιδείνωσης, που προήλθε από την προσαρμογή που έκαναν οι επιχειρήσεις στο ανθρώπινο δυναμικό τους μετά την απότομη κλιμάκωση της ύφεσης στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αντανακλάται κυρίως στο γεγονός ότι η άνοδος της ανεργίας προήλθε από την κάθετη πτώση της απασχόλησης κατά 8,5%. Σημαντική εξέλιξη στην αγορά εργασίας αποτελεί και η όξυνση της αδήλωτης εργασίας, που ανήλθε στο 36,2% στο πρώτο τετράμηνο φέτος, από 28,9% στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι» ανέφερε, στην έκθεση του το ΙΟΒΕ.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση του ΙΟΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου